Seizoensafsluiter: marathon van Eindhoven

 In Forum

Voor de triatlonmicrobe mij besmette had ik het al gezegd: ik wil wel een marathon gaan lopen. Eerst was het doel: voor het jaar 2000. Maar het kwam er niet van. Dan: voor mijn veertigste. Maar toen kreeg ik problemen met mijn teen en daarna heb ik mijn kruisband aan flarden geskied en marathons leken onmogelijke kaart geworden. In 2007 me dan toch aan een eerste 1/2 triatlon gewaagd, wat erg meeviel. In 2008 had ik mijn eerste volledige triatlon gepland. Een voorjaarsmarathon leek me een goede voorbereiding. Maar het mocht weer niet zijn: het opdrijven van mijn loopkilometers bezorgden me een iliotibiaal frictiesyndroom (een moeilijk woord voor kniepijn) en gedaan met lopen tot ergens in april. De plannen voor een volledige triatlon belandden in de prullenmand.

 

Dit jaar ben ik er dan toch in geslaagd om naar de volledige triatlon toe te werken, nog steeds het sportieve hoogtepunt uit mijn triatlonbestaan. En tijdens de voorbereiding werd het me duidelijk dat een sub-3-uur marathon een realsitisch doel geworden was. In augustus dus, ondanks de uitdagingen van Marino, voor de 1/2 gekozen om nog wat energie over te hebben voor een najaarsmarathon. Heel wat volk van VAC trok naar Eindhoven en ik dus mee. Een ideale voorbereiding was het niet: geen duurloop meer langer dan 1u42 sinds juni, een week weg voor het werk, een kilootje of 2 erbij (ja ja, ik blijf genen dikke) en de laatste weken een griepje in huis. Wel op karakter getraind met een keer 2 x 8km en een keer 2 x 10km op piste.

 

Dan de wedstrijd: zwaarbewolkt maar droog, een 15-tal graden … kortom, uitstekend loopweer ! Na enkele km kwamen we samen in een groepje van een 15-tal man (allez, waarvan 3 vrouwen met oa 3-voudige Belgische marathonkampioene Veerle D'Haese), dat stand hield tot de 32ste km (allez, er waren er intussen 5 afgevallen). Het tempo lag hoger dan ik me had voorgenomen. De kilometertjes tikten weg onder de 4 minuten, met af en toe eentje van 3'50". Maar afhaken leek me ook niet zo verstandig. Pfft. Mijn benen deden al pijn op km 10 (een veel te lang verhaal waarom dat zo was). Op km 32 zakte het tempo tot boven de 4'/km en er waren er 2 die dat niet konden hebben en die versnelden. Ik voelde me beter nu dan op de 10 km en ik dus mee. Maar 2 km verder kregen die een tikje en haakten ze af. Dan zat er niets anders op dan door te gaan op het gecreeerde elan. Enkel een knar van 52 jaar jong kwam rond km 36 nog over mij. Voor de rest bijten en in die verdomd lange laatste 2 km het delicate compromis tussen kuitkrampen en snelheid zoeken, om op 2u47'03" te eindigen. 78ste op 1400 overall en 4de op 250 in age-group. Erg regelmatig gelopen: minder dan 1 minuut verval op de 2de marathonhelft. De man met de hamer heb ik niet gezien.

 

Besluit: uiterst voldaan. Een "yes"-gevoel. Geluk gehad met het weer. Misschien kan er een minuutje of wat van af als dit de seizoenspiek had moeten zijn. Maar als ik dit weekend had moeten pieken, dan was dat niet in Eindhoven, maar aan de andere kant van de wereldbol …

 

 

Alle TTG-bekenden:

917 Hugo van Hamme Vilvoorde Hele marathon 2:47:03

921 Patrick Moens Machelen Hele marathon 3:02:37

F208 Mia Dobbeni Vilvoorde Hele marathon 3:42:59
F5254 Silke van Hamme Vilvoorde Halve marathon wedstrijd 2:12:42

 

 

Start typing and press Enter to search