De halve Triathlon van Eupen 2012.

 In Forum

 Zondag 5 augustus stond met stip in mijn agenda genoteerd. Het zou mijn uitdaging worden voor 2012. Doel was om onder de 5h te finishen. Vorig jaar deed ik ook al mee in Eupen, dat was toen mijn eerste deelname op de halve afstand, ik eindige in 5h05. Ik had me dus een realistisch doel gesteld, maar besefte dat ik zeker het volle pond moest geven om er te geraken. Het is slechts 10 minuten beter presteren, toch het zou op details aankomen, op de form van de dag, op de voorbereiding, het weer, de wind etc.

 

De afstanden wijken weinig af van de officiele gegevens, 1,9km zwemmen, 84km fietsen tov 90km en afsluiten met de halve marathon. Het zwemparcours is vlak ( lol ), in een stuwmeer en dus zonder stroming. Er was ook slechts weinig of geen tegenwind. Het fietsparcours daarentegen ist toch wel selectief, een paar zware hellingen vooral aan de barage maar ook een paar mooie afdalingen, en stukken waar je goed kan doorbollen,  een parcours dus zowel voor de klimmers, de rouleurs en de waaghalzen bergaf. En dan het lopen, uiteraard ook wat bergop-bergaf, met een zinderend stuk vals plat, waar geen einde aan komt.

 

De wedstrijd : zwemmen, op tijd in het water, brilletje aan en even wachten, de startrij is breed en ik plaats me ergens halverwege. Dan zou ik wel wat zwemmers inhalen maar ook wat last hebben van het gewoel, maar niet overzwommen worden. Het startschot klinkt, ik zet mijn chrono aan en check of de klok loopt. Zwemmen maar, ik noem dat de opwarming. Tot aan de eerste boei toch af en toe slaag gekregen, niet met opzet natuurlijk. En waarschijnlijk heb ik ook wat slaag gegeven, maar dat hoort bij het zwemmen. Het zwemmen gaat goed, ik kom uit het water en voel met niet kapot gezwommen, integendeel, ik heb zin in het fietsen. Will even checken of ik na zwemmen op tijdschema zit, maar chrono is tijdens het zwemmen afgezet, waarschijnlijk door een slag of stoot op horloge. Maar het gevoel was goed.

 

Wisselezone, niet te overhaast, neem men fiets en we vertrekken bergaf, de tijd op de gps loopt. En ik reken ook even uit, het is eens op de fiets 10h35, dus ik vermoed dat ik een 32 minuten gezwommen heb, dat zat dus al goed. Eerste afdaling 62,5km/h naar beneden, en dan klimmen draaien, klimmen, bergaf, bergop etc, we zijn vertrokken voor 4 ronden, de zon schijnt, fietsen is de max! Na 10km valt ook de fietsgps uit, dat ding blokkeerde gewoon, niets meer aan te doen. Er bleef continue op het scherm staan dat ik 32,5km/h reed, cool. Ik was dus aangwezen na elke ronde, te kijken hoe laat het was, en zo te weten hoelang ik over een ronde deed. Maar alles liep volgens schema. Ik had wel nog mijn hartslag op de polar, dat bleef voorlopig werken, en daar had ik voldoend aan om de wedstrijd te controleren. Ik schat dat ik uiteindelijk net onder de 2h40 onderweg was met de fiets, daarbij het zwemmen gerekend kwam ik uit op ongeveer 3h10. Dan zou ik dus 1h45 moeten halen over de 21km, een haalbare kaart, daar ik vorig jaar 1h43 over deed. Maar dan mocht ik niet verzwakken, blijven gaan, en ik had toch al goed doorgefiets.

 

De apotheose : loopschoenen aan, petje op, de laatste fietsklim was het beginnen druppelen, we zijn nog steeds in België, maar dat kon me niet schelen, het was warm genoeg. Het begin gaat naar beneden, dat viel nog mee, ik haal enkele lopers in, maar na 2 km kwam ik mezelf tegen, het liep voor geen meter meer. Dan begind het vals plat, ik sta stil, geraak precies niet meer vooruit. Ik denk echt aan opgeven, maar kan dat wel, mijn schoonpa is met mijn zoontje speciaal naar Eupen om te supporteren.  Is het mijn maag, mijn spieren, ik kan moeilijk diep ademen. Ik besluit toch door te gaan, tot de volgende drankpost, en al in de eerste ronde een colatje te drinken, stap even, en dat smaakt, dat colatje doet goed. Dan bergaf, ik kom er precies wat door, t´was bergaf uiteraard. De volgende klim gaat precies ook wat beter. Van dan af, om de 3,5km bij de bevoorrading een half bekertje cola, en ik kom er beter en beter door. De 2de ronde, regend het vollenbak, dat deed goed. Zuurstof in de lucht. Ik vlam naar beneden en bergop viel het van dan af mee. Laatste ronde, nog even, we gaan er geraken, tijdschema heeft stand gehouden. Ik loop over de finish en haal het doel 4h55.

 

Tijden : zwemmen 32:41, fietsen 2:37:02 en lopen 1:41:59, wissels aan 2 minuten.

 

 

Het was leuk, tof met de supporters, bedankt, doel gehaald, en serieus afgezien, maar dat maakt deze sport tot wat ze is, de confrontatie aangaan met jezelf!

Start typing and press Enter to search