02 september 2012 – 1/4 Gerardmer

 In Forum

Een weekendje Gerardmer in de Vogezen met de club, om daar dan deel te nemen aan een triatlonwedstrijd. Ideale plaats, want er was voor elk wat wils, van een kinderwedstrijdje tot een halve afstand. De bedoeling was om er een clubgebeuren van te maken, maar dat is omwille van heel wat redenen nog niet helemaal gelukt. Volgende keer beter, al was het nu ook wel al supergezellig!

Voor de meesten was het gelijk de seizoensafsluiter, maar niet voor mij, ik ga binnen 3 weken nog eentje afwerken in Bilzen. Gelijk ook mijn eerste en enige wedstrijd dit jaar met een vlak fietsparcours. Het werd tijd, want dat klimwerk is leuk op een training of een regulier fietstochtje met de vrienden, maar op wedstrijd is het afzien!

Zaterdag was het ronduit slecht weer, het was erg koud en regende, slechte combinatie daar in de bergen. Er haakten dan ook heel wat atleten af, maar eentje schitterde net in het moeilijkste onderdeel: Benjamin haalde op meer dan 1000 atleten de 58e fietstijd. Nicolas had zich niet warm genoeg aangekleed (hij bevat dan ook minder vet dan een glas water (image) ) en is na 30km verkleumen op de fiets uit de race moeten stappen. Maar hij heeft dan wel een mooi staaltje mentale weerbaarheid laten zien door de dag erna met Hugo, Lieven, Joris en mezelf mee te starten op de kwartafstand en daar op een mooie 18e plaats te eindigen op 619 finishers!

Deze wedstrijd wordt denk ik al 30 jaar georganiseerd en het is er aan te zien, zowel aan de organisatie zelf als aan het superpubliek dat massaal aanwezig was en iedereen vooruit blies met haar enthousiasme. Er was geen 500m zonder iemand aan de kant, zelfs in de laatste ronde wanneer de toppers al lang weg zijn.

De start: Zwemmen met zoveel volk is altijd tricky, dus zocht ik een plaatsje aan de linkerkant van het pak om zo uit de wasmachine te kunnen blijven tot de eerste boei. De route was goed gekozen want ik heb nooit moeten slalommen tussen andere zwemmers. Maar de conditie is niet zo super en na pakweg 100m werd mijn overmoed van toch aan een hoog tempo te willen zwemmen genadeloos afgestraft. Mijn schouders geraakten snel verzuurd en het heeft een hele tijd geduurd voor ik weer in mijn ritme kwam en weer wat plaatsen begon goed te maken. Een 28 minuten later kwam ik uit het water, rustig mijn pak uitgedaan en beginnen fietsen.

400m nadat we begonnen te fietsen was er de eerste helling al, 3km aan 15%. Ik was er de dag ervoor met de auto opgereden en dat had me behoorlijk zenuwachtig gemaakt. Zou ik daar wel opgeraken, 3 keer welteverstaan? Maar het publiek stond daar massaal te roepen en te tieren, er was een speaker en opzwepende muziek (niet mijn stijl, maar kom). Een mens waant zich al snel een profrenner op een klim met al dat volk, al waren ze nu wel nuchter gelukkig. Nadeel is wel dat ik telkens over mijn toeren ging en iets verder wanneer de weg iets minder steil werd moest ik telkens weer even naar adem happen. Al bij al ging het wel en toen ik de 2e keer boven was wist ik dat de 3e keer ook wel zou lukken. En wat echt wel tof was, ik kon op elke klim nog mensen inhalen, dus zo slecht was het ook niet.

En dan het lopen: dit jaar heb ik nog geen wedstrijd gedaan waar ik zonder stukjes te stappen kon blijven lopen, dus had ik er hier een doel van gemaakt. "Ik blijf lopen!". En dat doel had ik gemaakt toen ik nog dacht dat het loopparcours tenminste vlak zou zijn… Niet dus! Evengoed, dan ging ik maar wat trager. Twee ronden met telkens 2 keer klimmen. En het is me gelukt, al had het geen kilometer langer mogen zijn, want ik voelde elk beetje energie uit mijn lichaam vloeien, alsof ik een lek had. Over de eerste ronde heb ik door de vermoeidheid van het fietsen nog 40 min gedaan, maar de tweede ging 10 min sneller.

Ik had de lat niet al te hoog durven leggen, en het bleek achteraf niet zo loodzwaar als ik vreesde, maar het was toch ook geen ‘walk in the park’ met toch nog 1000 hoogtemeters bij het fietsen. Eindbalans: voorzichtig fier op het fietsen en lopen, lichtjes ontgoocheld in het zwemmen al mag ik geen mirakels verwachten als ik er niet voor train.

Nog eens van harte bedankt aan alle supporters van onze club, jullie steun doet deugd.

Start typing and press Enter to search