De Chtriman en Kapelle o/d Bos van Stijn Roelens

 In Nieuws, Wedstrijden

Chtriman

Na een knappe 15de plaats in de halve triatlon van Leuven gingen we op 5 juli voor het nog langere werk met de Chtriman te Gravelines, een Frans kustdorpje net naast Duinkerke.
Het was vroeg dag, om 4u ging de wekker om te ontbijten. De gebruikelijke witte boterhammen met confituur en honing binnenspelen. Alles verzamelen en richting wedstrijd vertrekken. Daar aangekomen mijn spullen klaargelegd in de wisselzone, banden opgepompt en nog even proberen te relaxen voor de start.

Het weer kondigde zich ideaal aan, niet te warm 20 à 24 graden, niet te veel wind en droog. Tegen de middag werd er wel regen voorspeld.

Om 7u stipt knalde het startschot aan de watersportbaan van Gravelines en we waren vertrokken voor 3800meter zwemmen. Ik ging op zoek naar de koord waaraan de boeien van de watersportbaan hangen zoals in Hazewinkel, helaas geen koord onder water te bespeuren, het werd dus regelmatig komen kijken om de juiste richting aan te houden. Rond 2500m kreeg ik kramp in mijn linker kuit en moest ik even halthouden om al drijvend te stretchen. Eens de kramp weg was er terug tegenaan voor de laatste zwemmeters. Na 58min kwam ik als 6de aan wal in een voor mij toch wel tegenvallende tijd.11700950_10206143044073031_908119411700271398_o

Na een supersnelle wissel de fiets op voor 2 rondes van 90km door Frans Vlaanderen. Al snel kreeg ik 2 atleten voor me in het vizier beetje bij beetje verkleinde ik de kloof. Na 25km op de Wattenberg, de enige beklimming van dit parcours, had ik ze te pakken. Ik zette meteen door erop en erover dacht ik, een was ik al snel kwijt, de tweede Tom Van den Buverie, bleef er wel aanhangen. Na 50km kregen we nog het gezelschap van een andere Franse atleet. Met zen drieën schoven we naar het einde van de eerste ronde op naar de derde positie en gingen we samen de tweede ronde in. Tijdens deze tweede ronde zaten ook de atleten van de Halve afstand op het parcours en werd het constant inhalen van deze atleten. Na 100km was ik mijn twee metgezellen 11217947_10206151738170378_7612807809483684172_okwijt, zonder het tempo echt te verhogen nam ik afstand en besloot dus alleen door te zetten. Rond km 150 haalde ik de tweede bij, hij had zijn beste pijlen blijkbaar al verschoten want hij probeerde zelfs niet mee te gaan. Ondertussen was het al wat beginnen te druppelen, het bleef helaas niet bij druppeltjes, de hemelsluizen gingen open, hagel, wind en regen die met bakken uit de hemel viel maakte het de laatste fietskilometers nog lastig en vooral gevaarlijk. Na 4u54 was ik dan ook wat blij dat ik mijn fiets mocht stallen en ruilen voor de loopschoenen.

Na alweer een snelle wissel begon ik als tweede aan de afsluitende marathon. Ik vond snel mijn vooropgestelde ritme, na 8km kreeg ik opnieuw het gezelschap van Tom en de Franse atleet die ik tijdens het fietsen achterliet. Ditmaal hing ik mijn karretje aan en was ik diegene die in hun spoor probeerde mee te gaan, het tempo ging met een 10tal seconden per kilometer de hoogte in. Gedurende 10km kon ik dit ritme aanhouden, toen moest ik even halt houden om een plasje te maken. Ik probeerde nog het ritme terug te vinden om de kloof te dichten, helaas ging het net iets te hard en was het opnieuw zoeken naar mijn eigen tempo. Halverwege kwam ik nog goed door maar het tempo zakte en zakte, het werd een fysieke en mentale strijd de laatste 20km. Maar we hebben doorgezet, met dank aan de vele aanmoedigingen van de supporters. Om na 9u22 als 5de de eindstreep te bereiken.

Achteraf overheerste vooral toch ontgoocheling, was ik te hard gegaan tijdens het fietsen? Was het door tempoverhoging tijdens de marathon dat ik naar het einde stil viel? Alleszins was het zeer leerrijk in aanloop naar Vichy. Daar gaan we proberen een berekende wedstrijd te doen met dan hopelijk een super resultaat!

Kapelle op den Bos

Amper 15 dagen na de Chtriman was het weer raceday! De ¼ triatlon van Kapelle op de Bos. In deze wedstrijd stond ook de titel van clubkampioen van Tribe op het spel.

Nico was de favoriet en ik ging proberen het hem zo lastig mogelijk te maken.
Door het warme weer van de afgelopen dagen was de watertemperatuur zo gestegen dat er zonder wetsuit moest gezwommen worden. Om 17.10u lagen we met z’n allen klaar in het kanaal voor de zwemproef, 750m heen en 750m weer. Ik besloot me in de buurt van Pieter, trainingsmakker uit Halle, te leggen. Normaal zwemt hij net iets sneller dan mij, de ideale man om bij in de voeten te zwemmen dus. Na een goede start vond ik al snel de voeten van Pieter en redelijk vlot ging ik hier mee. Toen ik halverwege het heen zwemmen zag dat Pieter en de andere atleten die net voor me zwommen het gat moesten laten met de atleten voor hen besloot ik een sprintje te trekken om het gat proberen toe te zwemmen. Na even doorzetten lukte het en kon ik de aansluiting maken om in dit zog mee te gaan tot het einde van de zwemproef. In het gezelschap van clubgenoot Cedric klauterde ik na 21min49 het kanaal uit.

Snel wisselen en de gaskraan open op de fiets. Ik bleek ruim 1min voorsprong te hebben op Nico. Al snel vond ik een hoog tempo maar de laatste procentjes en kracht ontbraken om te kunnen knallen. Denk dat deze nog ergens in Frans Vlaanderen liggen zo kort na de Chtriman. Het was dus op de tanden bijten en hopen dat het verschil met de hardrijders, oa Nico, niet te groot zou zijn. Bij het ingaan van de tweede van drie fietsrondes kreeg ik dan het verwachte gezelschap van Nico. Ik probeerde op correcte afstand in zijn zog mee te gaan, gedurende een ronde lukte dit nog min of meer maar bij het ingaan van de laatste ronde moest ik hem laten gaan. Het werd dus doorbijten hopen niet te veel achterstand op te lopen en op een super afsluitende 10km te lopen.11752020_10206142725039373_2433029954683279501_n

Na de tweede wissel was de situatie net het omgekeerde van na de eerste, Nico telde nu ruim een minuut voorsprong. Het werd een super loopnummer, ik maakte nog heel wat plaatsen goed maar Nico liep nog sterker en werd oververdiend clubkampioen met een knappe vierde plaats, net geen 3min na Nico bereikte ik als 11de de eindmeet in 1u59min27sec.

 

Bedankt aan de vele supporters, Tribe, BAIK! Bedankt Trika voor de top organisatie!

Stijn

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search