Kallemoeie 1/4 Triatlon Beernem

 In Nieuws, Wedstrijden

We hielden het dit weekend opnieuw in West-Vlaanderen : na Oostduinkerke en Bredene trokken we nu een ietsje dieper het binnenland in naar Beernem. Drie Tribe atleten aan de start : Patrick Thielemans was met het idee gekomen, ik was erop ingepikt en van Maarten Schmidt kregen we de wat bizarre uitnodiging ‘kom je gerust bij mijn ouders omkleden – de wisselzone loopt zo ongeveer door hun huis’.

Patrick is de man van de dag : hij is jarig en heeft zichzelf een prachtige zwarte Trek tijdrit fiets cadeau gedaan. Foto’s zijn daar voorlopig niet van – daarvoor is het vehikel te flitsend. Leeftijd ? Wel Patrick’s licentie eindigt op M56.

We verkennen samen de fietsomloop : relatief weinig wind, veel snel asfalt en niet al te veel bochten. Ik weet het : u wacht op de wielkeuze van deze kenner. Ik ga resoluut voor mijn hoge velgen (24mm).

We zwemmen 1km in rechte lijn in de vaart. Maarten heeft volledig gefocust naar zijn ‘thuis’ triathlon. Voor de start verklapt hij me nog dat ie gisteren nog het zwemparcours heeft afgezwommen – hij weet elke bocht, elk putje hier dus liggen…
Als ik in het water spring, reikt een geut water al wat te ver in mijn sinussen. En ik verslik me al ineens bij mijn ademhalingsoefeningen – als iedereen rustig of onrustig de start afwacht steek ik onderwijl als een gek mijn hoofd onder en boven – en ik ben echt de enige die dat doet. De eerste 100m à 200m gaan moeizaam want dan sijpelt mijn brilletje ook nog in. Als dat na 200m waterdicht is, kan ik voluit gaan – en ligt de massa minstens een badlengte en nog veel meer voorop.

Maarten’s verkenning heeft gewerkt : hij is na 15’40 het bad uit. Patrick doet het in 18’ rond en ook ikzelf duik met 19’43 door de muur van 3km/h – een kleine schokgolf moet in het water voelbaar zijn geweest. (Noot : nazicht van het parcours op papier doet vermoeden dat het ook om een ‘kleine’ kilometer ging.)

Ik laat in het zwemmen maar 23 man [van 172] achter me en dus wordt het in het fietsen weer vooruit kijken. Als ik het eerste kloofje heb gedicht, begint mijn inhaalrace. Het opzetstuurtje dat ik pas gister voor het eerst kon proberen, doet zijn werk – zit in deze klimmer misschien een tijdrijder verborgen ?

Patrick haal ik bij op het einde van de 1ste ronde – hij zal de afstand aan ongeveer 34km/h afleggen. Hoewel ik het tempo erin hou wordt inhalen lastiger in ronde 2 en 3. Om de rest van dit spannende verhaal te kennen, zitten jullie wellicht op het puntje van je stoel. Wel dat is wellicht minder pijnlijk dan dik 40km op het puntje van je zadel te zitten.

Ik blijf hard gaan tot de wissel. Benieuwd wat dit voor het lopen gaat geven – een eerder middelmatige loop is het gevolg : niet slecht maar ook niet uitstekend zoals in de vorige stayer wedstrijden – niet-stayer is toch lastiger…

Patrick Thielemans. Op het einde van de tweede en laatste loop ronde zie ik Patrick op het trottoir naar de aankomstzone wandelen – opnieuw geveld door een hardnekkige liesblessure. Anderzijds is dit ook de manier waarop Patrick voor deze club ongeveer een record moet hebben neergezet : op zijn 59ste is dit zijn eerste DNF. Daarvoor willen we wellicht allemaal wel tekenen. Applaus op de banken !

Maarten is binnengekomen in een nette 2h 14’ 48’’ – hij heeft echter bij het inhalen van een veel tragere deelnemer redelijk onterecht een penalty box straf gekregen. Het niet uitzitten van die straf levert hem een DSQ op. De zaak wordt verder besproken aan de groene tafel – maar Maarten is toch vooral tevreden met het resultaat.

Ikzelf eindig in 2h 17’ 21”. Een goeie prestatie – en toch maar midden in het pak : triathlon is een harde sport !

Volgende afspraak over 14 dagen in Eeklo.

Groeten, Pascal Boone.

Epiloog : de diskwalifatie van Maarten kan zijn gevolgen hebben op het parcours van volgend jaar. Mogelijks verbiedt zijn familie volgend jaar verder de doorgang naar de wisselzone. Een verandering van het traject zou de transfert minstens 25% (+50m !) langer maken. We kijken uit of de Kallemoeie triathlon volgend jaar überhaupt nog wel kan doorgaan !…

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search